Ciekawostki na temat miodów

Miody od lat są cennym produktem pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Mają wiele interesujących cech, które sprawiają, że chętnie po nie sięgają młodsi i starsi. Co takiego kryje się w miodzie, że polecany jest przez zielarzy oraz przez lekarzy jako alternatywa dla białego cukru?

Co takiego zawiera miód?

Miód składa się głównie z cukru, ponad 80% zawartości miodu to właśnie cukier. Głównie fruktoza i glukoza, w mniejszym procencie sacharoza, która jest dwucukrem. Zwykły, biały cukier to głównie glukoza. Miody zatem w mniejszym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi, co jest korzystne dla zdrowia. W tym złotym płynie znajdują się kwasy organiczne, których nie znajdzie się w żadnym innym słodziku. Kwasy odpowiadają za działanie odkażające miodów. Co ciekawe, kiedyś były używane do odkażania ran. Zranienia smarowano miodem, co zabezpieczało je przed zakażeniem bakteryjnym. Dzisiaj miody korzystnie działają na infekcje, dlatego zalecane są przy przeziębieniach. W miodzie znajdują się minerały oraz pyłek pszczeli. Pyłek jest produktem pszczelim bogatym w białko.

Dlaczego miody mają różne kolory?

Za barwę miodu odpowiada nektar, który zbierany jest przez pszczoły robotnice z kwiatów. Na przykład miód faceliowy jest biały, a gryczany bardzo ciemny. Specjaliści od miodów potrafią po jego barwie określić pochodzenie złotego płynu. Ciekawostką jest, że zielonkawy miód nie pochodzi z kwiatów, ale w jego powstaniu biorą udział owady. Rosa miodowa wydalana jest przez mszyce i zbierana przez pszczoły. Ma zielonkawy kolor, ponieważ bogata jest w chlorofil pochodzący z zielonych części roślin. Miód może mieć też różną konsystencję. Na przykład mniszkowy jest bardzo gęsty i żółty. Poleca się go osobom z problemami z układem pokarmowym. Miód akacjowy jest płynny i bardzo dobrze sprawdza się jako słodzik do herbaty lub dodatek do wypieków. Miód można kupić też w formie plastra. To bardzo ciekawy i oryginalny prezent dla każdego łasucha. Żucie kawałków plastra miodu poleca się osobom z alergiami.