Dlaczego warto jeść miód?

Z czego składa się miód?

Miód w zdecydowanej większości składa się z cukru. Jego zawartość to nawet 80% cukru, reszta to woda oraz inne, cenne składniki pokarmowe, które korzystnie działają na organizm człowieka. Wśród składników, które znajdują się w miodzie, na uwagę zasługują kwasy organiczne oraz enzymy. Te związki odpowiadają za działanie antybakteryjne miodu. Uważa się, że miody ze strony www.bee.pl hamują rozwój bakterii. Cukry, które naturalnie występują w miodzie, są węglowodanami prostymi, jest to głównie fruktoza oraz glukoza. W mniejszej ilości występuje sacharoza, która jest dwucukrem. W miodzie znajdują się również pierwiastki oraz witaminy.

Jakie właściwości ma miód?

O dawien dawna uważa się, że miód ma właściwości prozdrowotne. Ma działanie przeciwzapalne, które wykorzystywane jest w leczeniu obrzęków. Działa łagodząco na układ pokarmowy, niektóre rodzaje miodów wspomagają regenerację ran i odtruwają organizm. Są polecane osobom starszym w procesie rekonwalescencji. Miód jest świetnym zamiennikiem cukru, jest znacznie zdrowszy od białego proszku. Można nim słodzić herbatę lub używać do wypieków i słodkich deserów.

Przegląd gatunków miodów


Miód spadziowy to przykład miodu, który powstaje bez udziału kwiatów. Pszczoły oblatują drzewa iglaste i tam szukają słodkich kropelek spadzi. Spadź to wydzielina mszyc, która powstaje na skutek żerowania tych drobnych owadów na drzewach. Miód akacjowy ma wyraźny kwiatowy aromat, jest bardzo słodki i łagodny. Złoty płyn, który powstaje na skutek odwiedzania przez pszczoły, gryki jest bardzo specyficzny. Ma gorzkawy smak i ziołowy aromat. Jest polecany przy przeziębieniach oraz w problemach żołądkowych. Bardzo ciekawy miód powstaje z kwiatów malin. Ma kwiatowy zapach i delikatnie różową barwę. Miód rzepakowy krystalizuje bardzo szybko, ta właściwość jednak w żadnym stopniu nie wpływa na jego pozytywne cechy. Miód wrzosowy ma wysoką zawartość soli mineralnych i jest bardzo smaczny. Miód lipowy uważany jest za bardzo zdrowy, często jest stosowany w chorobach układu oddechowego.